LISTA E MUNUMENTEVE HISTORIKE TE RRETHIT TROPOJE

 

Nr. Emertimi i Objektit Vendndodhja Materiali Autori Dimensioni Gjendja

 

1 Shtatorja e Bajram Currit Qytet. Para godines se Muzeut Bronx, pjedestali b/a, veshur me mermer. Fuat Dushku H= 6 m, 3m pjedestal, 3m permendore. Ka nevoje per pastrim dhe mirembajtje.
2 Shtatorja e Luftetarit te Lirise. Qytet. Varrezat e Deshmoreve. Bronx, pjedestali me gure te pun. Kristaq Rama H= 7m, 3m pjedestali, 4m shtatorja. Ka nevoje per pastrim dhe mirembajtje.
3 Shtatorja e Luftetarit te Lirise dhe Dijetarit te madh Dervish Luzha. Luzhe Bronx, pjedestali b/a vesh me merm H= 3m. Ka nevoje per pastrim dhe mirembajtje.
4 Busti i Heroit Asim Vokshi. Qytet H= 2,5 m Ka nevoje per pastrim.
5 Busti i Heroit Bajram Curri. Kocanaj H= 2,5 m Ka nevoje per pastrim.
6 Bazorelievi I Muzeut Historik te Rrethit. Qytet Bronx 7 x 2 m Ka nevoje per pastrim.
7 Lapidar i Kuvendeve te Malesise. Cerrnice B/Arme 4 m I damtuer pjeserish.
8 Lapidar ne Rruge te Gashit. Kerrnaje B/Arme 3,5 m I damtuar pjeserisht.
9 Lapidar I luftes kunder forcave Turke. Salce B/Arme 3,5 m I damtuar.
10 Lapidar I luftes kunder forcave Turke. Qafe Prush B/Arme 4 m Kerkon lyerje dhe rregullim.
11 Lapidar I luftes kunder pushtuesve Malazes. Valbone B/Arme 3 m I damtuar.
12 Lapidar per masakrene Qafe Previse. Çerem B/Arme 1,5 m I damtuar krejtesisht.
13 Lapidar per te renet ne lufte me Serbo- Malazezet. Qafe Kolçit B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
14 Lapidar per te renet ne lufte me pushtuesit Austro- Hungareze. Qafe Luzhe B/Arme 4 m I damtuar pjeserisht.
15 Lapidare per te renet ne lufte me pushtuesit Sebo- Malazez. Dege B/Arme 3,5 m I damtuar pjeserisht.
16 Lapidar I Heroit te Popullit Bajram Curri. Mbas Kollate B/Arme 4 m I damtuar pjeserisht.
17 Lapidare per te renet ne lufte me pushtuesit. Qafe Morine B/Arme I shkaterruar.
18 Lapidar per te renet ne lufte me pushtuesit Italiane. Berishe B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
19 Lapidar I Deshmorit Hamez Avdyl Sylaj. Ahmataj B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
20 Lapidar I deshmorit Elez Hyseni. Dragobi B/Arme 2,5 m Mire.
21 Lapidari I formimit te Çetes se pare Partizane. Klysyre B/Arme 4 m I damtuar pjeserisht.
22 Lapidari I Beselidhjes se Malesise. Fush Lumi B/Arme 5 m I damtuar
23 Lapidar I kufitareve te rene ne detyre. Çerem B/Arme 4 m I damtuar
24 Lapidari I Batalionit Rinia. T’pla B/Arme 3,5 m I damtuar pjeserisht.
25 Lapidar I Heroit Fahri Ramadani. Qafe Gashi B/Arme 3,5 m I damtuar pjeserisht.
26 Lapidar I Deshmorit Xhemal Shkollolli Blini I Grise B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
27 Lapidari I Jaho Sali Mulosmanit Gri B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
28 Lapidari I Brigades se 25- te Sulmuese. Tropoje B/Arme 12 m Kerkon riparime.
29 Lapidari I Deshmorve ne T’pla. T’pla B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
30 Lapidar I Deshmorit Sylejman Hoxha. Berishe B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
31 Lapidar I deshmoreve ne Valbone. Valbone B/Arme 3,5 m I shkaterruar.
32 Lapidari I Heroit te popullit Ram Sadria. Çerem B/Arme 5 m I damtuar pjeserisht.
33 Lapidari I deshmorve te rene ne Sylbice. Sylbice B/Arme 2,5 m I damtuar pjeserisht.
34 Lapidar I deshmorit Kapo Ademi. Myhejan B/Arme 3 m I damtuar pjeserisht.
35 Lapidar, per deshm. Birçe Sinemati. Tropoje. B/Arme 4 m I damtuar.
36 Pllake perkujtimore, per luften kunder pushtuesve Serbo- Malazez. Breg te Geghysenit. Mermer Mire.
37 Pllake perkujtimore per te renet ne luften kunder pusht.  Austro- Hungarez. Tek Kungji I Armeve. Mermer 1,2 x 0,9 m Mire.
38 Pllake perkujtimore per Zeqir Halil Mulosmani. Tek Kungji I Armeve. Mermer Mire
39 Lapidar dhe Pllake Perkujt, tek Shpia e Shpend Balise. Margegaj B/Arme, Mermer. Mire.
40 Pllake perk. Per deshmoret. Buçaj Mermer Mire
41 Pllake perk. Per deshm. Haxhi Zenuni. Buçaj Mermer Mire
42 Pllake perk  kampit Prisht. Dragobi Mermer Mire.
43 Varrezat e Deshmoreve te Atedheut. Ne qytetin B.  Curri. Mermer Demush Malaj Jane plots. Te damt.

 

 

LISTA E MONUMENTEVE TE KULTURES TE RRETHIT T R O P O J E.

 

NR. EMRI I MONUMENTIT FSHATI NJ.Q.V. BASHKIA. KAREG. INST. I SHPALLJ. NR. VEND. DATA E SHPALLJES VREJTJE
1 Kalaja e Shoshanit. Shoshan Margegaj B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
2 Kalaja e Lekes. Selimaj Bujan B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
3 Kalaja e Sakatit Lekbibaj Lekbibaj B. Curri I L. 609. Dt. 24.05.1948. 786/1 05.11.1984
4 Kalaja e Cerrnices. Cerrnice Llugaj B. Curri I Min. Ars. Kult 786/1 05.11.1984
5 Keshtjella e Breg Lumit. Raje Fierze B. Curri I Min. Ars. Kult 786/1 05.11.1984
6 Qyteza e Rosujes Bujan Bujan B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
7 Shpella e Dragobise Dragobi Margegaj B. Curri I Min. Ars. Kult Urdheres 08.01.1977
8 Mulliri I Bajram Currit Shoshan Margegaj B. Curri I Min. Ars. Kult 266/1 16.02.1979
9 Kisha e Ançitit. Raje Fierze B. Curri I Min. Ars. Kult 786/1 05.11.1984
10 Banesa e Zmajl Arifit B. Curri B. Curri B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
11 Banesa e Halil Qeleposhit Babine Tropoje B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
12 Banesa e Adem Demaj Papaj Tropoje B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
13 Banesa e Mehmet Rames Koçanaj Margegaj B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
14 Banesa e Bajram Osmanit Shoshan Margegaj B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
15 Banesa e Sali Manit Bujan Bujan B. Curri I Min. Ars. Kult Urdheres 08.01.1977
16 Kulla e Mic Sokolit Bujan Bujan B. Curri I Min. Ars. Kult 1886 10.06.1973
17 Teqja e Dervish Sokolit Gegaj Tropoje B. Curri II M. T.K.R.S. 236 e 301 17.05.2010 09.06.2010
18 Shtepia e Azem Hajdarit B. Curri B. Curri B. Curri I M. T.K.R.S. 98 24.03.2011
19 Tyrbja e Dervish Luzhes Luzhe Llugaj B. Curri I M. T.K.R.S. 98 24.03.2011

 

 

MONUMENTET  KULTURORE  E  HISTORIKE  TE  RRETHIT  TROPOJE,  PARE  NE  NJE KENDVESHTRIM TE THJESHTE, NE KUADRIN E NISMES “MIKU I MONUMENTEVE” SI DHE 18 PRILLIT, DITES NDERKOMBETARE TE TRASHGIMENISE KULTURORE.

VLERA DUHET RUAJTUR, VLERA RUAN VLEREN.

Rrethi  i Tropojes, eshte nje vlere ne vete persa i perket Trashgimenise Kulturore dhe Historike, e si rrjedhoje Munomentet Kulturore dhe Historike te Rrethit Tropoje, ngjasonje me guret e cmuar te ketij mozaiku te madh.

Vendosja e ketyre gureve te vyer ne kete mozaik fillon qe ne kohet  e  lashta e deri ne ditet e demokracise, pa ndarje, mbasi historia e kultura nuk ndajne ato jane vetem e vetem per te na bashkuar e perjetesuar, qe te mos asimilohemi, apo te humbasim pa gjurme ne dallget e histories.

Aq te gjera dhe te larmishme jane monumentet tona kulturore dhe historike, sa qe ashte e veshtire t’i pershkruash me fjale, sepse do te duheshin dite e faqe te tana, por une po i paraqes vetem dy, nga to, per te treguar kte larmi; Monumentet tona te Historise dhe te Kultures, fillojne qe nga Qyteza e lashte e Rosujes e deri tek Tyrbja e Shenjte e Dervish Luzhes. Kaq mjafton.

Detyra jone, e te gjitheve pa dallim mbetet, qe; te evidentojme, te njhemi me to, te ruajme, te mirmbajme dhe t’i percjellim ne breza keto vlera, duke mos harruar asnjehere se, vlerat japin vlere, edhe atij qe i krijon, edhe atij qe i ruan edhe atij qe i identifikon e vlereson.

Dhe duke mos u zgjatur ma shume, ne kte fillim tem bare, po ju njoh shkurt me listat e monumenteve tona kulturore dhe historike, ne menyre qe ne te perkujdesemi per to, dhe duke i njohur te fillojme edhe t’i duam edhe ma fort ato.

Gjithsejt si Rreth kemi, deri tani: 3 Shtatore, e Bajram Currit, veper e Fuat Dushkut, e Kushtrimit te Lirise, veper e Kristaq Rames, e Dervish Luzhes, veper e Uran Hajdarit, 2 Buste, I Bajram Currit dhe i Asim Vokshit, 1 Basoreliev, ne Hyrje te Muzeut, veper e skulptorit Tropojan, Isa Baliaj,  te cilat hyjne tek Veprat e Artit, dhe se bashku me Veprat e Artit qe ndodhen ne Muzeun e Rrethit: Nje Mozaik, ne hollin kryesor, veper e piktorit Agim Nebiu, Tri Piktura Murale, vepra te piktorve, Abdullah Gjongecaj, Nazmi Hoxha e Nexhat Majallari, dy te paret nga Tropoja, dhe Kaptelet ne Tre Kolona, vepra te skulptorit Isuf Shahini, perbejne veprat e vetme te artit ne Rrethin tone. Pra kemi gjithsejt vetem Dhjete vepra Arti, qe duhet t’i mirmbajme, ruajme e studjojme.

Kemi gjithashtu 27 Lapidare dhe 11 Plaka Perkujtimore.

Persa u perket Monumenteve te Kultures, kemi si rreth: Nje Qyteze, ate te Rosujes, Pese Kala, Tre objekte Kulti, Tete Banesa karakteristike, Nje Mulli, dhe Nje objekt Natyror,(Shpella e Dragobise).